maandag 2 april 2012

Patenten en doekoe

Het leek me eens interessant om me voor jullie wat meer te verdiepen in de patentenstrijd. Je leest er overal over; de juridische strijden tussen grootmachten der consumentenelektronica. Waar gaat het nu precies over? Waarom doen deze bedrijven zo moeilijk?

Eerst eens back-to-basic, wat zijn patenten? Patenten, of octrooien, zijn in principe een alleenrecht voor een bedrijf om de - door haar uitgevonden vernieuwing - te gebruiken. Een bedrijf krijgt dan vaak gedurende 5 jaar alleenrecht om die techniek te gebruiken, zoals het multi-touch systeem van Apple. Na die jaren mogen alle andere fabrikanten deze techniek gebruiken. Let wel, bedrijven die patenten vastleggen mogen deze verkopen aan andere fabrikanten.

De bekendste rechtsstrijd is tussen Samsung en Apple, beide giganten op het gebied van smartphones en tablets. Hun strijd ging over het feit dat de Samsung Galaxy Tab te veel leek op de iPad. Je zult denken, waarom zijn deze bedrijven toch zo aan het mierenneuken?

Geld! Centen! Money! Doekoe!

Inderdaad. Niets anders zou Samsung of Apple hogere verkoopcijfers opleveren dan een (tijdelijk) verbod op de tablet van de concurrent. Ook worden er vaak bij zo'n rechtszaak prijsafspraken gemaakt. Dan krijgt Samsung bijvoorbeeld 10 dollar voor iedere verkochte iPhone.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten